'Gezond wonen' begint met een goed onderhouden ventilatiesysteem

Woningventilatie zorgt voor een gezonde leefomgeving. Dat is althans het basisidee. Maar hoe gezond is uw woning in werkelijkheid? En welke rol speelt een goed onderhouden ventilatiesysteem daarin?

Onderhoud wordt bepaald bij het ontwerp

Om een ventilatiesysteem goed te kunnen onderhouden, moeten alle onderdelen en leidingen goed te bereiken zijn. Daarmee houden we bij het ontwerp van een ventilatiesysteem altijd rekening. Bovendien letten we ook op het type van de leidingen die we voorzien, aangezien niet alle leidingen goed of gemakkelijk te reinigen zijn. Net omdat het ontwerp van een systeem zo belangrijk is, maken we graag voldoende tijd voor onze klanten. Daarom adviseren we om altijd eerst een afspraak te maken voor een bezoek aan onze showroom, zodat we alles ter plaatse in detail kunnen bekijken en bespreken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Want als uw ventilatiesysteem nadien moeilijk te reinigen blijkt, is het natuurlijk niet evident om aanpassingen te doen.

Wat houdt reinigen precies in?

Vooral bij een ventilatiesysteem van het type D is onderhoud een bijzonder aandachtspunt. Als de filter, ventilator of het leidingnet aan de zijde van de luchttoevoer niet proper zijn, komt er al meteen vervuilde lucht in de woning. Regelmatig poetsen van toevoer- en afvoerventielen maar ook reinigen of vervangen van filters is dus een must. Dit kunt u zelf doen. Ook een groot onderhoud (reinigen van kanalen, warmtewisselaar, ventilatoren, enz. ) kunt u in principe zelf doen. Of u kunt daarvoor terecht bij een gespecialiseerde firma. Indien nodig, kunnen zij ook een inspectie van de leidingen doen met behulp van een camera.

Hoe vaak moet u reinigen?

Het klinkt misschien vreemd, maar de frequentie van reinigen hangt ook samen met de kwaliteit van de aangevoerde lucht. Als die niet zo goed is, moet u de filters vaker reinigen. Het 'klein onderhoud' kunt u best om de drie maanden doen. Een 'groot onderhoud' is aangewezen minstens om de vier jaar.

Waarom moet u reinigen?

De luchtkanalen zijn een ideale verzamelplaats voor bacteriën. In combinatie met condensatie kan dit leiden tot schimmelvorming en geurhinder. Een 'gezonde woning' wordt op die manier al snel een 'ongezonde woning' waar de bewoners last krijgen van allerlei kwalen gaande van neus-, keel- en oogirritatie, tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies, enz. Door goed en regelmatig te reinigen voorkomt u dit 'sick building syndrome'!