FAQ

Jeffrey Lemmens ontvangt de klanten persoonlijk in onze showroom en staat hen te woord om te antwoorden op al hun vragen. Sommige vragen worden steevast bij elk bezoek gesteld en daarom zetten we ze, samen met de antwoorden, graag even op een rij voor u.

1. Waarom is het plaatsen van een woningventilatiesysteem verplicht?

Bouwers en verbouwers weten dat ze hun woning zo energiezuinig mogelijk moeten maken. Maar dat er ook verplichtingen zijn m.b.t. ventileren, is veel minder geweten.

In Vlaanderen zijn er EPB-normen. Dat zijn minimumeisen waaraan gebouwen moeten voldoen. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Die eisen worden almaar strenger en tegen 2021 zouden zelfs alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal moeten zijn. Dat maakt dat er in de eerste plaats gekeken wordt naar het energieluik van de normen.
Ventilatienormen zijn van toepassing wanneer een nieuwe verwarmingsinstallatie geplaatst wordt of wanneer er isolatie geplaatst wordt. Maar ook voor de ventilatie zijn er minimumnormen en daar is meestal veel minder over geweten. Nochtans komt slechte ventilatie de gezondheid van de bewoners niet ten goede. Het kan immers de oorzaak zijn van vochtproblemen, schimmel, enz.
Ventilatienormen zijn dus van toepassing voor iedere nieuwbouwwoning en voor woningen die gerenoveerd worden en waarvoor een stedenbouwkundige aanvraag of melding nodig is.
Los van de verplichting en de normen, heeft ventileren natuurlijk ook nog als voordeel dat de stookkosten dalen, dankzij de warmte die gerecupereerd wordt.

2. Kunnen we zelf zo’n systeem plaatsen?

Bent u zelf een handige Harry? Dan kunt u het ventilatiesysteem natuurlijk zelf plaatsen. Wij bezorgen u een legplan en leveren het materiaal bij u op de werf. Wanneer u klaar bent met de installatie, komt één van onze technische mensen langs om alles haarfijn af te stellen.
De plaatsing van het ventilatiesysteem kan natuurlijk ook gebeuren door technische mensen van Limoco. Wij komen langs en installeren het volledige ventilatiesysteem, inclusief leidingen en afvoerroosters. Onze installateur zorgt tevens voor een nauwkeurige afstelling, zodat u op beide oren kunt slapen.

3. Hoe zit het met onderhoud? Wat moet er precies onderhouden worden en kunnen we dat ook zelf doen?

Vooral bij een systeem D is het onderhoud een aandachtspunt om te vermijden dat er vervuilde lucht de woning binnenkomt. De filters, ventilatoren en het kanalennet dienen dus proper gehouden te worden.
Toevoer-, afvoeropeningen en afvoerventielen kunt u perfect zelf reinigen. Ook filters stofzuigen en/of vervangen is gemakkelijk zelf te doen. De reiniging van de ventilatoren en de warmtewisselaar, de inspectie en het poetsen van de luchtkanalen, is dan weer iets waarvoor u ons best contacteert. Wij helpen u met plezier verder!